Evangelisch Werkverband

Huidig pad: Home

Theologenconferentie: preken in de prakijk

Impressie van de EW Theologenconferentie!

Preken in de praktijk

EW Theologenconferentie

Maandagochtend 11 januari, het is zover: de Theologenconferentie is begonnen! Deelnemers schudden elkaar de hand, praten bij en wisselen de laatste theologische nieuwtjes uit. We verzamelen in de grote zaal en Hans Maat opent de dag met deze woorden: "Bid en de hemel gaat open".

Hierna introduceert ds. Dick Westerneng (voorzitter CGB, medeorganisator) het thema van de dag: de balans bij de preekvoorbereiding tussen grondige studie en de inspiratie van de Heilige Geest. Westerneng: "De Geest is belangrijk, maar preek niet alleen op basis wat de Geest je ingeeft. We moeten niet lui zijn, maar ons in de tekst verdiepen. Ruimte voor gebed is erg belangrijk in de preekvoorbereiding."

Ds. Arjan Berensen komt hierna aan het woord en licht het boek Predikant in de Praktijk toe, wat binnenkort zal verschijnen. Hij geeft een korte samenvatting van de inhoud: preken is een opdracht van God. Dit is voor een predikant geen zware last, maar een zacht juk. Benieuwd? Het boek verschijnt in februari.

De Geest toont zich in het gewone
Prof. Dr. Kees van der Kooi haakt in op het onderwerp. "Preken is een onderdeel van de liturgie. Daar waar we Gods Geest vaak alleen met het bijzondere associëren, zijn we het zicht op ‘het gewone' van de Geest kwijtgeraakt. Merk je nooit iets van God? Als je Gods Geest alleen met het uitzonderlijke verbindt, dan hebben we dat deel voor ons afgeschermd. Het is juist een eigenschap van de Heilige Geest dat hij zich in het gewone leven wil tonen." Van der Kooi geeft ten slotte nog tips voor het schrijven van een goede preek, waarbij de praktijk naar voren komt. Enkele tips zijn: bereid je goed voor - bid voordat je aan het werk gaat, doe exegese in de oorspronkelijke taal en leer altijd bij.

Leren waarderen
Ds. Ilonka Terlouw neemt het stokje over van Van der Kooi. Ze gaat in op de bevindingen van haar promotieonderzoek: de geloofsbeleving van protestants-evangelische christenen. Uit haar onderzoek blijkt dat christenen Jezus belangrijk vinden, maar het dagelijkse geloofsleven draait meer om God. Jezus lijkt geen prominente rol te spelen. Terlouw: "Moet je als predikant nu volop gaan inzetten op de verkondiging van Christus? Nee, zou ik zeggen. Nee, niet als dat betekent dat je de ambitie hebt de gemeente de aankomende jaren te leren hoe het zit. Doe niet aan beleren, maar leer waarderen. We preken ergens uit: uit het woord van God, als basis. Onze ervaringen mogen niet de norm zijn. De preek gaat niet om het juiste antwoord te hebben, maar om de gemeenteleden de juiste vragen te laten stellen."

Hierna volgt een korte discussie over de besproken onderwerpen. Daarna vindt een lunch plaats waar de theologen volop kunnen netwerken. Er wordt dan ook gepraat, gediscussieerd, gelachen en gebeden. Na de lunch zijn er twee workshoprondes, waar wordt geprikkeld en aan het denken wordt gezet. Genoeg om over door te praten! Volgend jaar weer?

Bekijk de foto's op Facebook!

Terug naar top


Site navigatie

Terug naar top


Evangelisch Werkverband