Evangelisch Werkverband

Huidig pad: Home » Vorming

Passie voor Preken

11 April, 2019 - 09:00
Plaats: 
Putten

11 en 12 april 2019

Passie voor Preken staat voor een manier van preken die gericht is op verkondiging van hart tot hart: vanuit het hart van het Woord, via het hart van de prediker naar het hart van de hoorders. Die hoorder kan alleen geraakt worden door de kracht van de Geest. Maar de prediker kan wel werken aan een aantal voorwaarden die belangrijk zijn om de Geest niet in de weg te staan. Hoe je zo kunt preken dat je echt het hart van de gemeente bereikt leren we op deze cursus.

Deze tweedaagse cursus Passie voor Preken is inmiddels een begrip in kerkelijk Nederland. In de afgelopen jaren hebben meer dan 500 voorgangers deze inspirerende en leerzame preekcursus met veel vreugde gevolgd. Bij deze cursus hoort een cursusboek dat ter voorbereiding gelezen moet worden: Preken is Prachtig, geschreven door de cursusleider ds Ron van der Spoel.

De cursus behandelt het hele preekproces van het kiezen van een preektekst tot het daadwerkelijk houden van de preek. Er is een goede balans tussen een degelijke voorbereiding en een overtuigende uitvoering van het preken. Het preekproces zoals we dat deze cursus leren bestaat uit vier stappen die we verdelen over de twee dagen. Daarbij wisselen theorie en praktische oefening elkaar steeds af. Aan het eind van de cursus heeft ieder z'n eigen preek gemaakt en voor de groep gehouden.

Dag 1: (10.00 uur - 22.00 uur)
mo. kennismaken en uitleg van de methode
stap 1: hoe ontdek je een heldere boodschap (dichtbij het Woord)
mi. stap 2: hoe creëer je een boeiende preekopbouw (dichtbij de hoorder)
av. mindmaptraining
spreekvaardigheidstraining

Dag 2: (8.30 uur - 17.00 uur)
mo. stap 3: meditatieve doorleving van de preek (dichtbij jezelf)
mi. stap 4: preken met passie

Uit evaluaties blijkt dat iedere voorganger die de cursus heeft gevolgd er veel aan heeft gehad. Sommigen heeft het structuur aan de preekvoorbereiding gegeven, anderen hebben ontdekt hoe ze dichterbij hun gemeente kunnen komen in de preek, weer anderen hebben ervaren hoe bevrijdend het is om niet de hele preek te hoeven lezen. Wat ieder aangeeft is dat het geestelijke accent in de cursus van het bewust weer gaan staan in die roeping om te verkondigen hen hernieuwde vreugde in het preken heeft gegeven.

Permanente Educatie
De studiebelasting is 28 uur

Locatie: De Peppelhoeve, Het Douglashuis, Peppelerweg 42-46, Putten, 0343-723780

Kosten:
De kosten zijn € 255,- p.p. EW-Partners betalen slechts € 199,- Deze prijzen zijn incl overnachting, eten en drinken, en de verplichte lesstof 'Preken is prachtig'.

Via Ticketjames kunnen deelnemers zich aanmelden.

Terug naar top


Site navigatie

Terug naar top


Evangelisch Werkverband