Evangelisch Werkverband

Huidig pad: Home » Vorming

Vijf redenen om mee te doen

"Op de avond van Pasen verschijnt Jezus aan zijn leerlingen en zegt: ‘Ontvang de Heilige Geest' (Joh. 20: 22). Daar vallen Pasen en Pinksteren dus op één dag! Ik vind het geweldig dat het EW sinds enkele jaren de Vijftigdagentijd weer op de agenda zet!" Dit zegt dominee Harry Klaassens uit Erica, een van de schrijvers van het nieuwe dagboek bij het project 50 Dagen op weg met God.

Vijf andere redenen om in 2018 mee te doen:

1. De Heilige Geest beter leren kennen
De eerste reden om mee te doen is het thema. Wie met 50 Dagen op weg met God meedoet, besteedt vijftig dagen lang aandacht aan het beter leren kennen van de Heilige Geest. Door het gebruik van een scheurkalender met teksten voor volwassenen en voor kinderen, raak je meer vertrouwd met het werk van de Heilige Geest. 

2. De familynights
Reden nummer twee: de familynights. Bianca Boenders van You!ng heeft die ontwikkeld. Ze zegt: "Je gaat samen bouwen aan je geloof. De opdrachten zorgen dat je als gezin een heerlijke tijd hebt en meer naar elkaar toe groeit. Is het moeilijk? Nee hoor! Ook leuk: kies ervoor om het samen met een ander gezin te doen. Het is een ideale manier om op een laagdrempelige manier voor te bereiden op Pinksteren en met het gezin in gesprek te gaan over de Heilige Geest."

3. Nieuw vuur in het geloofsgesprek

Een derde reden is: het project brengt nieuwe vuur in het geloofsgesprek in de gemeente. Een dominee uit een Friese Protestantse gemeente verwoord het als volgt: "Ik heb ontdekt dat het geloof in veel gezinnen een formaliteit is geworden en dat jongeren mij dit voorzichtig vertellen. Ze verlangen levend geloof mee te maken. Deze vijftig dagen kunnen nieuw vuur geven in het gesprek en in gebed."

Ee paar jaar geleden introduceerde Annemiek Bomhof het project met haar dominee en een commissie in Gouda. Ze vertelt: ‘Het gaf aanleiding om met elkaar geloofsgesprekken houden. Want we wilden wel met mensen buiten de kerk over het geloof praten, maar we ontdekten dat we er zelf verlegen mee waren.'

4. Een goed ritme vinden gebed blijft een uitdaging
Een van de schrijvers, dominee Karsten van Staveren uit Dedemsvaart, gaat voor deze vierde reden: "Je moet iets gemiddeld twaalf keer op hetzelfde moment doen, zodat het bij je ritme gaat horen. Wanneer je je laat meenemen in dit project, is dit de gelegenheid om je dagelijkse ritme weer eens tegen het licht te houden. Ik wens je toe dat je meer oog krijgt voor waar God mee bezig is in de gewone alledaagse mensen die je ontmoet en de situaties waarin je terecht komt."

5. Geestelijk voedsel heb je elke dag nodig
De vijfde reden om mee te doen is dat een gelovige niet alleen op zondag geestelijk voedsel nodig heeft. Heilssoldaat Michiel Henneke van het Leger des Heils-corps in Vlaardingen wijst erop dat dit zo basaal is dat het soms bijna vergeten wordt. Henneke: ‘We waren niet zo gewend om dagelijks te beginnen met lezen. Nu kon ik uitleggen dat je niet wacht met eten tot het eind van de middag.'

Bestel via info@ewv.nl een pdf ter inzage van de kalender, een familynight en het aanvullend materiaal.

Of bestel direct het materiaal


Thema's kalender
week 1 Leven in het Koninkrijk, ds. Karsten van Staveren
week 2 Wacht en bid, ds. Ron vd Spoel
week 3 Als de Geest komt, dr. Harry Klaassens
week 4 Vruchtdragen, Agnes Huizenga
week 5 Zeven gaven van de Geest, dr. Willem Ouweneel
week 6 Bekleed met kracht van de heilige Geest, Nienke Westerbeek
week 7 Er is Meer, Hans Maat


Aanvullend materiaal
Naast dit dagboek is het volgende materiaal te bestellen als pakket:
- 2 preekschetsen
- 2 programma's voor gemeenteavond/ouderenochtend/groeigroep
- 2 programma's voor jongeren met leeftijd 12-16 jaar
- Een kindernevendienstprogramma gedurende deze periode


Wist je dat...
Stel dat een kerk ruim van te voren de jaarthema's vaststelt en dat dit project al in 2017 goedgekeurd had moet worden om tussen Pasen en Pinksteren 2018 ingezet te worden...? Geen probleem! De kalender gebruikt de weekdagen, zoals maandag, dinsdag etc., in plaats van specifieke data. Het project kan dus bij wijze van spreken ook in januari 2019 starten!

Terug naar top


Site navigatie

Terug naar top


Evangelisch Werkverband